phone

Пародонтология.

Калидент / Услуги / Пародонтология

Пародонтитът (пародонтозата) е заболяване, което протича бавно, безсимптомно и пациентът търси помощ при стоматолого едва когато то е в напреднала, хронична или остра болезнена фаза. Това прави лечението трудно и продължително във времето и представлява голямо предизвикателство, както  за стоматолога, така и за пациента, тъй като успехът зависи до голяма степен от двете страни. Това заболяване засяга зъбодържащия апарат, венците и костта около зъбите. Причина за възникването му са бактерии, които живеят и се размножават във венечния сулкус. Те се хранят с вещества от слюнката и зъбната плака, а отпадните им продукти са силно токсични за венечната тъкан, особено за малките кръвоносни съдове в нея, които стават късливи и кървящи. Това е основният симптом на ГИНГИВИТА- кървящи, отекли и зачервени венци. Често на този етап болка може да липсва, но пациентът забелязва кървене при миене с четка и дори при леко докосване. Ако заболяването започне да се лекува на този етап, то лечението обикновено е успешно. То включва:

– Анализ на състоянието на пародонта с измерване на дълбочината на венечните джобове;

  •  Ултразвуково почистване на зъбен камък и полиране на зъбите с Air    flow– апарат;  

                                                     
dental-mini-air-polisher   thumb3_VLp1cq pic4

  •  Назначаване на средства за плакконтрол, химически разтвори против образуване на зъбна плака и обучение в самоконтрол и поддържане на изрядна oрална хигиена.

offer_328_gId_780_r8CzKkKVE_img 00008334be7050d31ad3c4cfa76703fdd4a48bb0_1_large

 

– Ако дълбочината на венечния сулкус е по-голяма от 3мм се извършва scaling за премахване на възпалената и инфектирана тъкан. Кюретажът е лека и минимално инвазивна операция, която лесно се понася от пациента, но дава излкючително добри резултати.

НЕЛЕКУВАНИЯТ ГИНГИВИТ ПРЕРАСТВА В ПАРОДОНТИТ, КОЙТО ОБХВАЩА ОСТАНАЛИТЕ ОКОЛОЗЪБНИ ТЪКАНИ! Може да се стигне до разклащане, загуба на кост и зъби. Лечението на пародонтита е по- сложно и включва освен горепосочените манипулации и хирургични интервенции (екстракции на зъби, корекции на костта, шиниране, протетично и ортодонтско лечение).

От голямо значение за крайния резултат е мотивацията на пациента да поддържа ежедневна добра устна хигиена.

Тютюнопушенето е фактор, който повишава риска от заболяване и намалява ефекта от лечението.  Ако пациентът страда от придружаващи хронияни заболявания и приема медикаменти, то лечение ви ще бъде съобразено с това.

Задължителна е подмяната на недобре изработени пломби, корони и мостове, водещи до вредни, натоварващи сили; предварителни контакти и трудно почистващи се места.

– Изработване на пародонтални шини- Най- често при разклатени зъби. Използуват се ribbon влакна, като се оформя улей от вътрешната страна на зъбите и се покрива с фотополимер. Друг вариант са гласфибровлакната Stickteck.

– Кюретаж на пародонтални джобове;

Back to Top