phone

Имплантология.

Калидент / Услуги / Имплантология

Какво представлява зъбният имплантат?

nadstroikaИмплантатът е заместител на корена на естествения зъб. Изработва се от титан иnadstroika (2) има форма на винт, който се поставя под венеца в костта на челюстта. Върху него се завива пънче, което имитира естествената зъбна коронка. Имплантатните пънчета могат за бъдат изработени от титан или естетичния циркониев оксид. Естетичните пънчета се използуват в участъци изискващи висока естетика във видимите зони на устата. Върху пънчетата се поставят керамични корони, когато се заместват единични зъби, могат да бъдат мостоносители при заместване на по- големи обеззъбени участъци, както и да се използуват като задръжни елементи в подвижното протезиране- цели и частични протези за по- добра функция и статика.

dental-implants-bergen-countyimplantdiagramdental-implantТялото не отхвърля зъбните имплантати, както може да се случи с някои тъканни импланти. Титанът, от който се изработват е изцяло биосъвместим, интегрира се към заобикалящата го кост и става част от тялото. Това не значи, че задължително имплантирането ще бъде 100% успешно! Неъспехът може да бъде предизвикан от влошено общо състояние на пациента, което не е било взето под внимание при първоначалното планиране на лечението. Това са: хронични заболявания (некомпенсиран диабет, автоимунни заболявания, остеопороза, някои психични заболявания). Недостатъчния обем кост на мястото на планувания имплантат, поради стопяването на костта в следствие на отдавна екстрахиран зъб или неподходяща костна конфигурация са причина за последващо отпадане на имплантата. При пушачи рискът значително се увеличава. Препоръчително за пушачите е поне 3 дни преди и 10 дни след поставяне на имплантата да не пушат, но това не намалява особено риска от отпадане. Лошата устна хигиена и вредните навици могат да доведат до възпаление на костта непосредствено около зъбния имплантат. Стига се до загуба на кост. Тази инфекция е най- честата причина за отпадане на имплантата. Ако сте в добро общо здравословно състояние, не пушите и спазвате добра устна хигиена РАЗБИРА СЕ имате отлични шансове за успех.

   Какво ще се случи ако не изберем лечение с имплантати?

–        Можем да изберем лечение с мостове, но това ще доведе до изпиляване на съседните зъби, а често и до тяхното умъртвяване. Когато се използуват имплантати не се нарушава цялостта на съседните зъби!

–        Загубата на зъби води до постапенна загуба и на подлежащата кост, създават се проблеми със съседните зъби, които също се оголват и наклоняват, както и проблеми с направените вече протези и мостове- подвижност, липса на задръжки, остри болезнени ръбове.

–        Имплантатите пренасят дъвкателните сили върху костта, което стимулира кръвоснабдяването и обмяната за веществата в нея и така тя запазва обема, формата и плътността си.

   Какви възможности ни дават имплантатите?

Заместване на единичен липсващ зъб.

implant258 zybenimplantsdentist

Липсващи два или повече зъби.

fixed14fixed-bridge2

Когато зъби изцяло липсват. dental-implant-2

Колко време трае лечението?

Пълното лечение отнема около 4- 6 месеца. То започва с оценка на общото състояние на пациента и анализ на устната кухина, рентгенография и 3D компютърна диагностика, снемане на отпечатъци и възоснова на всички данни се прави планиране на случая. Поставянето на самите имплантати отнема много малко време. Използува се анестезия или садация за пълен конфорт на пациента по време на операцията. Следващите 8-16 седмици се осъществява остеоинтеграцията, когато организмът възприема имплантата и образува нова кост около него. По време на оздравителния период се изработва временна конструкция за запазване на естетиката.

В следващия етап имплантатът се разкрива и върху него се поставя Sulcus former, който има за цел да оформи венец подобен на този около естествения зъб. Окончателните конструкции се изработват в лаборатория. Те могат да бъдат корони, мостове или крепители за различни видове снемаеми протези.

При липса на достатъчно кост, в която да се постави зъбният имплантат се използуват различни методи на регенеративна терапия за реконструкция и изграждане на нови тъкани- нова кост във вертикална и хоризонтална посока.

   Дентална клиника Kalident  работи с водещи системи в областта на имплантологията- Straumann (Швейцария) http://www.straumann.com/, Аnkylos (Германия) http://www.ankylos.bg/, Аlpha-bio ( Израел) http://www.alpha-bio.net/, Оsstem (Южна Кореая) http://en.osstem.com/

   Изискват ли специална грижа зъбните имплантати?

–    Да, необходими са редовни прегледи при стоматолог на всеки 6 месеца.

–    Да, редовното 2-3 пъти годишно почистване на зъбен камък и плака е най- важното условие за дългосрочен успех.

Имплантатите могат да се почистват с обикновена или електрическа четка за зъби, като трябва да се обърне внимание на междузъбните или междуимплантатните пространства, където най- често се задържат бактериите.

   Какво ще ни струва?

Не трябва да гледаме на имплантатите като на скъпоструваща екстра, а като дългосрочна и ценна инвестиция за здравето ни. Все пак цената зависи от броя и вида на имплантатите, както и на конструкцията върху тях. В нашата клиника ще  получите предложения и планове на лечение, които ще удовлетворят всички различни изисквания и възможности.

Back to Top