Оголени зъбни шийки

Оголени зъбни шийки- високо чувствителни зъби

zab5Здравият венец обгръща и предпазва зъбните шийки. Оголени, те вече не са защитени. Тъй като циментът, за разлика от емайлът, е много по-податлив на абразия, често там се образува шиечен кариес. Циментът е богат на така наречените болкопроводими канали и затова е много чувствителен на външни дразнители като сладко, солено кисело или допир.

Причина за отдръпване на венеца могат да бъдат прекалено твърдите четки за зъби, високо абразивните пасти за зъби, голям натиск по време на почистването на зъбите с четка или грешна техника, но преди всичко лошата хигиена и вредните навици на хранене с богати на въглехидрати и лесно прилепващи към повърхността на емайла храни.

Оголването на з.шийки е невъзвратим процес, който се задълбочава с времето, затова основно внимание T70bтрябва да се обърне на профилактиката преди неговото появяване. За предразположени пациенти е препоръчително използването на специалните за целта продукти- по- мека четка за зъби за по- ниска абразивност, паста богата на флуор за затваряне на отворените болкопроводими канали, вода за уста за чувствителни зъби с аминфлуорид.